Значи, тук четох някои много кухи коментари относно ЧМР-то, било по конвенцията и че се издавало само когато наемаме транспорт. Кое от думата товарителница не разбрахте? ЧМР-то осве че се издава и се прикрепя към фактурат за услуга, олицетворява и возенето ви от Румъния до България и обратно... ВОП и ВОД правиш.... ходи докажи без Товарителница тогава.... че си се извозила от Румнъия до България... и кажи, че е ВОП и ВОД ... мислете малко преди да пишете.

Относно конвенцията и че се издавало за плащането: Е къв ви проблема да си издадете една фактура за покупка за 1 лв. и една фактура за продажба 1 лв. /хайде образно казано/ или фактура за услуга с 0 лв. ДО, щот е безвъзмездно .... уникални сте просто....

Аз имам ЧМР 2 вариант, ако за това питате... само дето не се казва ЧМР, а Опростен придружителен документ за стоки освободени за потребление... в ЕС
чл. 92 ал.3 т. 2 ви дава право на избор, т.е не е задължително да се прилага, ДЗЛ преценя.

Имайте в предвид, че текста в чл.92 ал.3 т.2 е малко подвеждащ, така записан излиза, че 12 месечния срок не включва месеца, за който упражнявате правото си за бърза процедура.
Съгласно сайта на НАП "Въпроси и отговори" - 12 месечния срок включва месеца на искане на ДДС по бърза процедура. Това, трябва да се вземе в предвид при изчисляване на дяла на продажбите от оборота.